Vsadila na špenát. S panini Pepka námořníka ovládla soutěž o nejlepší svačinu
Tuňákové Rio Mare panini Pepka námořníka. To je nejlepší letošní svačina roku. Připravila ji osmnáctiletá studentka Integrované střední školy ve Slavkově u Brna na Vyškovsku Aneta Vyhnánková.
Právě Slavkovanka se svým originálním receptem vyhrála celostátní gastronomickou soutěž Svačina roku s Rio Mare. „Doufala jsem, že bych mohla být třeba třetí, ale že bych vyhrála, s tím jsem vůbec nepočítala. Byl to pro mě docela šok, když vyhlásili moje jméno. Nechtělo se mi věřit, že jsem to dokázala,“ přibližuje studentka velké emoce při vyhlášení výsledků soutěže.
Do letošního ročníku se přihlásilo rekordních 141 studentů ze 43 středních škol zaměřených na gastronomii. Ve finále v pražských Holešovicích, které moderovala herečka a také kuchařka Markéta Hrubešová, předvedlo porotě své kulinářské umění patnáct nejlepších.
Vyhnánková soutěžila už potřetí. Za to, že v nabité konkurenci poprvé dokázala vystoupat až na vrchol, vděčí podle svých slov velké chuti do vaření, ale i zkušenostem z minulých ročníků. „Věděla jsem, že se musím zlepšit, aby se mi podařilo uspět. Být na stupních vítězů byla velká motivace. Důležité bylo vymyslet recept, který zvládnu připravit, oslní porotu a i já sama s ním budu spokojená,“ popisuje.
Tuňákové Rio Mare panini Pepka námořníka vymýšlela sama. Vsadila na domácí bagety, avokádo, špenát nebo sušená rajčata. Kromě uznání odborné poroty si získala i veřejnost. „Na sociálních sítích se mohlo hlasovat pro toho kuchaře, který je lidem nejsympatičtější. I tam jsem vyhrála,“ usmívá se osmnáctiletá studentka slavkovské školy.
Vítězství jí vyneslo poukaz na ceny v hodnotě sedmi tisíc korun. I proto už teď přemýšlí o případné obhajobě. „Určitě bych to ráda zkusila, ale čeká mě maturita. Nevím, jestli si vše dokážu naplánovat tak, aby se to nekrylo,“ zamýšlí se Vyhnánková.
[lsvr_alert_message type=“info“ closable=“no“]
1. místo: Aneta Vyhnánková, Integrovaná střední škola Slavkov u Brna
Tuňákové Rio Mare panini Pepka námořníka
Suroviny na 4 porce: Těsto na bagety: 10 lžic hladké mouky, lžička droždí, ½ lžičky cukru, 5 lžic vody, hrstka baby špenátu, lžíce extra panenského olivového oleje Monini, trocha soli na dochucení; Náplň: konzervu tuňáka Rio Mare v olivovém oleji, 50 g banánové šalotky, 24 g sušených rajčat, 2 vejce, 100 g mozzarelly, 2 lžíce krájených rajčat, hrst polníčku, bazalku a sůl a pepř na dochucení; Avokádová pomazánka: 60 g avokáda, 3 lžíce lučiny, 1,5 lžíce zakysané smetany, lžičku italského pesta Arisi, sůl a pepř na dochucení; Salát: 80 g avokáda, hrstku baby špenátu, 50 g rajčat, lžíci extra panenského olivového oleje, citronovou šťávu LiMMi, sůl a pepř na dochucení.
Postup: Připravíme si těsto na panini a přidáme nasekaný špenát a pomocí robotu vytvoříme vláčné těsto. Připravíme bochánky, necháme kynout, vykrájíme příslušné tvary, necháme opět kynout a dáme péct cca 10 minut při 200°C. Pak si připravíme avokádovou pomazánku z avokáda, lučiny, zakysané smetany, ochutíme pestem Arisi, solí a pepřem. Na pánvi zpěníme šalotku, přidáme nakrájená sušená rajčata, tuňáka Rio Mare v olivovém oleji, spojíme vejcem, a rozdělíme do příslušných tvarů. Poté poklademe nakrájenou bazalkou a mozzarellou a přikryjeme pokličkou. Sýr nám spojí tuňákovou směs. Pečivo rozřízneme, potřeme avokádovou pomazánkou, vložíme upraveného tuňáka Rio Mare, lístky špenátu a bazalky a plátek rajčete. Poté přiklopíme a krátce zapečeme v kontaktním grilu. Z extra panenského olivového oleje Monini a citrónové šťávy LiMMi, soli a pepře připravíme zálivku, kterou promícháme se špenátem, avokádem a rajčaty. Podáváme ve slupce od avokáda.
[/lsvr_alert_message]