Slavkov začíná na sídlištích třídit kuchyňský odpad. 26. a 27. února budeme distribuovat košíky a sáčky do domácností
Slupky ze zeleniny, zbytky masa, sáčky od čaje nebo prošlé jogurty. Odpad, který může být vhodným palivem pro bioplynové stanice, již nemusí končit v popelnicích na komunální odpad nebo v hnědých nádobách. Slavkov u Brna rozšiřuje sběr zbytků jídla na všechna sídliště. Doposud byl testován pilotní sběr pouze na sídlišti Zlatá Hora. Nově přibydou nádoby, do kterých bude možné vhazovat zbytky jídel, i na sídlištích Nádražní, Polní, Zelnice a Komenského náměstí s ulicí Tyršova. Kuchyňský odpad tak bude může nově třídit více než tisícovka domácností.
Pokud vás tým nezastihne doma, můžete si tento set vyzvednout ve sběrném dvoře ve Slavkově u Brna.
Ten se poté bude následně svážet do kompostárny, kde z něj po hygienizaci vznikne přírodní certifikovaný kompost. Rozšíření projektu i svoz odpadu zajišťuje jednou za 14 dní svozová společnost RESPONO, a.s. ve spolupráci se společností JRK Česká republika.
Cílem projektu sběru kuchyňského odpadu je dotřídění komunálního odpadu a následné snížení množství vyprodukovaného komunálního odpadu na občana. Navíc je tato komodita žádaná jako palivo pro bioplynové stanice. Jen ze Zlaté Hory se průměrně za jeden měsíc odvezlo cca. 800 kilogramů zbytků jídel – jedna domácnost vyprodukovala cca 2,3 kilo gastroodpadu za měsíc. Průměrně přitom každý Slavkovák vyprodukoval v loňském roce téměř 130 kilo komunálního odpadu, který skončil ve spalovně nebo na skládce.
Proč se zavádí třídění kuchyňského odpadu?
Pokud nedáme občanům možnost kuchyňský odpad vytřídit, skončí v popelnici na směsný odpad, odkud se sváží na skládku. Tam ohrožuje životní prostředí i naše zdraví. Navíc zbytečně skládkovaným odpadem zatěžujeme rozpočet odpadového hospodářství, který jako občané spolufinancujeme.
Cílem projektu je odklonit kuchyňský odpad ze skládky, a tím snížit jeho negativní dopady. Naopak jeho tříděním umožníme vznik a využití velmi kvalitní suroviny. Věříme, že se do projektu zapojí většina domácností a naše město sníží množství skládkovaného odpadu. Jen ze sídliště Zlatá Hora se průměrně za jeden měsíc odvezlo cca 800 kilogramů zbytků jídel – jedna domácnost vyprodukovala cca 2,3 kilo kuchyňského odpadu za měsíc.
Co je to kuchyňský odpad a proč nepatří do klasických hnědých nádob na bioodpad?
Kuchyňské zbytky, je biologicky rozložitelný odpad rostlinného i živočišného původu –
tzn. že zahrnuje odpady rostlinného původu jako například odřezky zeleniny, ale i zbytky živočišného původu, jako jsou kosti, maso, zbytky nedojedených pokrmů či prošlé potraviny. Upozorňujeme, že do nádob nepatří oleje a tuky. Ty ve Slavkově třídíme zvlášť do speciálních nádob.