Budoucí kuchařka ze Slavkova u Brna je ve finále soutěže Svačina roku
Kamila Karafiátová z Integrované středí školy Slavkov u Brna je jednou z 15 finalistů celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare. O postup do finále usilovalo 160 studentů. Finále se uskuteční ve středu 4. prosince v kulinářském studiu Chefparade+ v pražských Holešovicích. Soutěží se o ceny v celkové hodnotě 45 000 Kč. I letos je do hlasování zapojena veřejnost, která může hlasovat na FB Rio Mare o „Cenu veřejnosti“.
Studenti odborných středních škol se zaměřením na gastronomii měli za úkol vymyslet originální recept pro zdravou a moderní svačinu za použití rybích výrobků Rio Mare. Nyní úkolem finalistů bude připravit živě před porotou, ve stanoveném limitu 20 minut, 5 porcí své originální svačinky z prvního korespondenčního kola. Hodnotí se chuť, nápad, prezentace, ale také dodržení časového limitu.
Finálové svačinky budou hodnotit dvě poroty. Odborná porota v čele s Mistrem kuchařem Vladimírem Pickou doplněná o šéfkuchaře Jiřího Krále a Vladislava Stupariče. Druhou porotu tvoří zástupci pořadatele a známá food bloggerka Eva Ehrenbergerová, autorka blogu Moje barevná kuchyně. Finále bude moderovat již tradičně oblíbena herečka a kuchařka Markéta Hrubešová.
„Těší nás stále rostoucí zájem studentů, kteří se do naší soutěže hlásí. Soutěž už slaví sedmé narozeniny a tak jsme pro letošní ročník připravili jednu novinku a rozšířili jsme portfolio hlavních surovin, ze kterých soutěžící svačiny připravují. Přidali jsme Rio Mare Grilované filety markety v extra panenském olivovém oleji a Rio Mare Filety sardinek v olivovém oleji,“ řekl Jan Jedlička, marketingový manažer Bolton Czechia.
Kuchař nejlepší svačinky získá poukaz v hodnotě 7 000 Kč, autoři druhé a třetí nejlepší svačiny vyhrají poukazy v hodnotě 5 000 Kč a 3 000 Kč. Porota pořadatele udělí „Zvláštní cenu Rio Mare“ s dárkovým poukazem v hodnotě 5 000 Kč. Vítěz „Ceny veřejnosti“, autor svačiny s největším počtem hlasů na FB stránce Rio Mare, získá výrobky Rio Mare v hodnotě 2 500 Kč. Navíc každá oceněná škola získá výrobky Rio Mare ve stejné hodnotě.
Soutěž již sedmým rokem organizuje společnost Bolton Czechia, výhradní distributor rybích výrobků Rio Mare pro Českou republiku.
Kamila Karafiátová, Integrovaná střední škola Slavkov u Brna, Rio Mare tuňáková tortilla
Suroviny na 4 porce:
Tortila: 6 lžic hladké mouky, lžíce extra panenského olivového oleje Monini Classico, lžíce vody, lžička kypřícího prášku a sůl na dochucení; Náplň tortilly: konzerva Rio Mare tuňáka v olivovém oleji, menší svazek jarní cibulky, 1 lžíce sušených rajčat, 4 lžíce sterilované kukuřice, hrst salátu polníčku, avokádo, salátovou okurku, 2 střední rajčata, sůl a pepř; Avokádový dip: avokádo, 2 lžíce lučiny, lžíce zakysané smetany, lžička pesta Arisi, stroužek česneku, na dochucení sůl, pepř a citrónovou šťávu LiMMi; Příloha: předvařená kukuřice
Postup:
Příprava tortilly: z vody, extra panenského olivového oleje Monini Classico, hladké mouky, soli a kypřícího prášku připravíme tuhé, ale pružné těsto, které necháme odpočinout. Poté vyválíme tenké placky, které opékáme na rozehřáté pánvi, nesmíme opékat příliš dlouho, tortilla by praskala. Náplň, dip a salát: z lučiny, zakysané smetany, rozmělněného avokáda, pesta Arisi, česneku připravíme dip, který ochutíme citrónovou šťávou Limmi, solí a pepřem. Na olivovém oleji z Rio Mare tuňáka osmahneme nadrobno nakrájenou jarní cibulku, přidáme sušené rajčata a Rio Mare tuňáka v olivovém oleji. Dle potřeby osolíme a opepříme. Z polníčku, avokáda, okurky a rajčat připravíme salát, který ochutíme extra panenským olivovým olejem Monini Classico, solí a pepřem. Tortilly potřeme dipem, dáme salát a upraveného Rio Mare tuňáka. Svineme a krátce zapečeme v kontaktním grilu a zdobíme opečenou předvařenou kukuřicí.
Garant soutěže a předseda odborné poroty Vladimír Picka:
Po vyučení v oboru kuchař a absolvování hotelové školy působil na mnoha odborných pracovištích a v odborném školství. V současné době se věnuje hlavně vzdělávací a konzultační činnosti v oblasti studené kuchyně, soutěžní a kreativní gastronomie. Snaží se pomáhat především při výchově mladé kuchařské generace. Některé dosažené úspěchy: Zlatá a stříbrná medaile Gastroprág; titul Mistr kuchař; bronzová medaile z Olympiády kuchařů v Berlíně; nositel zlaté medaile M. D. Retigové. Více na www.kucharskestudio.eu
Člen odborné poroty Jiří Král:
V roce 1996 získal titul Kuchař roku České republiky. V letech 1996 až 2008 byl členem a kapitánem národního týmu kuchařů AKC ČR. Za tu dobu získal mnoho medailí na mezinárodních gastronomických soutěžích. Vařil světovým businessmenům, prezidentům, králům a královnám. Od roku 2004 do roku 2010 působil jako šéfkuchař prezidenta a prezidentské kanceláře ČR. V současné době je Viceprezidentem gastronomie AHR ČR, jako šéfkuchař otevřel a vede pražskou restauraci Aureole. Již popáté získal prestižní ocenění od průvodce Michelin „Bib Gourmand“. A pro rok 2016 získal titul „Restauratér roku“. Aureole se stala velmi známou a oblíbenou restaurací díky gastronomii stylu Fusion Cuisine. Více na www.aureole.cz
Člen odborné poroty Vladislav Stuparič:
Šéfkuchař a majitel kuchařského studia Atelier Culinary, které otevřel v Praze v roce 2008. Byl kapitánem národního a juniorského národního týmu kuchařů a cukrářů ČR. Získal bronzovou a stříbrnou medaili z kuchařské olympiády v Berlíně. Je akreditovaným komisařem pro mezinárodní soutěže pořádané Světovou asociací kuchařských svazů. Již 10 let se věnuje foodstylingu.