Zámek Slavkov oslaví start sezóny moravským jídlem a folklorem. Již tuto sobotu
Návštěvníci jednodenního festivalu To nejlepší z Moravy ochutnají speciality z kuchařky Jihomoravský krajáč od Petry Burianové, vítězky Peče celá země a setkají se s gastromágy z průvodce Gourmet jižní Morava. Maxijedlík Jaroslav Němec se zase pokusí pokořit sám sebe v rekordu pojídání svatebních koláčků. Akce se uskuteční v sobotu 30. dubna od 10.00 do 16.00 v zámeckém parku.
Festival plný moravského jídla, folkloru a hudby. Zámek Slavkov spojuje to nejlepší z jarmarků a trhů, které se v jeho areály kdy konaly a nabízí k tomu to nejdůležitější navíc. Chuť, vůni i zvuk.
„Po téměř dvouleté pauze se nejen na náš zámek konečně vrací naplno život. Proto jsme se rozhodli novou sezónu plnou atraktivních akcí otevřít tím, co máme nejraději – našimi moravskými specialitami a folklorem. Zámek Slavkov je totiž z posledních let proslavený také trhy a jarmarky, na nichž se i za nejpřísnějších opatření mohli prezentovat malí řemeslníci, farmáři i restauratéři. Měli jsme tak příležitost setkat se s těmi nejlepšími – tedy ještě lépe řečeno nejsrdnatějšími – lidmi z gastro oboru. A ty všechny jsme teď pozvali v jeden čas na jedno místo, kde vytvoříme i tu správnou moravskou atmosféru,“ popsala ředitelka zámku Slavkov – Austerlitz Eva Oubělická.
Návštěvníci se můžou těšit na proslavené i méně známé moravské speciality a hlavně – na místě budou moci ochutnat opravdové jihomoravské pokrmy. Pozvaní gastrokouzelníci totiž dostali od pořadatelů speciální úkol: vybrat si z knihy Jihomoravský krajáč, od vítězky první řady soutěže Peče celá země Petry Burianové, recept, který budou návštěvníkům podávat na svém stánku.
Těšit se tam můžete například Těšanský fazolový guláš, moravské uzené s křenem, hlívovou polévku, houbovou sekanou, patenty, ovocné knedlíky, starojedovnického kapra, hodové koláče, klobásy a spoustu dalších dobrot. Ve stáncích se také budou prezentovat ti nejlepší producenti moravských specialit, kteří se dostali do gastro průvodce Gourmet jižní Morava. Chybět nebudou špičkoví vinaři jako Martin Škrobák z Čejkovic či Vican rodinné vinařství z Mikulova, pivovarníci ze Slavkova, Kyjova nebo Dubňan. Představí se také farmáři a ekozemělci jako například farma Pálava nebo Člupy. Do Slavkova zavítá i tvarůžková cukrárna z Loštic nebo chovatelé ryb z Pohořelického kapra.
Výborné moravské jídlo se neobejde bez moravské hudby a folkloru. Na pódiu se bude střídat cimbálová muzika Šternovjan z Újezdu u Brna s dalšími folklorními soubory. Na své si přijdou i soutěživí návštěvníci, kteří budou vyzváni k účasti v nejrůznějších soutěžích jako pojídání ovocných knedlíků od pana Nevoránka z Bučovic, výrobě nejlepší pomazánky pod dohledem mistrů z Integrované střední školy ve Slavkově nebo také loupání vajíček nebo brambor na čas.
Samozřejmostí je vyžití pro děti. V parku bude dětské zóna i tematická pátrací hra o ceny ve spodní části, kde se také nachází dětské hřiště.
Na koho se můžete těšit?
Petra Burianová
Je autorkou nové kuchařské knihy Jihomoravský krajáč, která představuje tradiční recepty z obcí jižní Moravy. Proslavila se zejména vítězstvím populární soutěže Peče celá země. Její hlavní poselství je zejména propagace moravského folkloru a tradic. Spolu se svými blízkými žije Petra Burianová na statku, který patří rodině jejího muže už od 18. století. Miluje kroje a svou energii ve volném čase napíná mimo jiné k tomu, aby obnovila ty, které u nich v kraji vymizely.
Jihomoravský krajáč
Kuchařská kniha „Jihomoravský krajáč“ vznikla ve spolupráci s Jihomoravským krajem. Obsahuje 52 receptur z jednotlivých obcí kraje, které získaly ocenění „vesnice roku“. Recepty jsou rozděleny do 7 kategorií a najdete zde polévky, hlavní jídla s masem i bez, kynuté, sladké a spousty dalšího. Kniha se stala reprezentativním materiálem kraje.
Gourmet jižní Morava
Ti nejlepší ze soupisky chutných míst po celé jižní Moravě si dají sraz ve Slavkově u Brna. Průvodce Jihomoravského kraje seznamuje s tím nejlepším v oblasti gastronomie našeho regionu – vytipovává RESTAURACE, BISTRA, KAVÁRNY A CUKRÁRNY, VINAŘSTVÍ A VINNÉ GALERIE, PIVNICE A PIVOVARY. Hodnotila je nezávislá porota lidí z oboru i specialistů – šéfkuchaři zvučných jmen, profi lektoři gastronomie i food blogeři. Ti nejlepší z kulinářské branže.
U Tří berušek – výrobkyně marmelád, které snídá i britská královna
Na Moravě, v Újezdu u Brna, v malém domečku vyrábí ty nejlepší marmelády, sirupy, pesta a sbírá jedno světové ocenění za druhým.
A mnoho dalšího
[lsvr_alert_message type=“info“ closable=“no“]
Festival moravského jídla a folkloru
Zámek Slavkov – Austerlitz
- 4. 2022 od 10.00 – 16.00
Vstupné: 80 Kč / rodinné 200 Kč, děti do 3 let zdarma
Více na www.zamek-slavkov.cz a facebookových stránkách
[/lsvr_alert_message]